המרכז לבריאות האישה

המרכז לבריאות האישה

טיפול חדשני בתסמונת השחלות הפוליציסטיות
שכיחות תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא 5-15% ומתבטאת באי-סדירות הוסת, העדר ביוץ, סימני היפר-אנדרוגניזם , הפרעת פריון, שינויים דרמטולוגיים כגון אקנה, שיעור-יתר ושומניות-יתר של העור, הפרעות פסיכולוגיות ומגוון הפרעות מטבוליות הכוללות השמנת-יתר, תנגודת לאינסולין, היפר-אינסולינמיה ועלייה בסיכון לסכרת, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה ועלייה בסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות וגידולים סרטניים, בעיקר גידולי שד ורחם.
באולטראסאונד נצפה מבנה טיפוסי של השחלות – השחלות מוגדלות, ליבת השחלות מעובה והן מכילות מספר רב של זקיקים קטנים שאינם מגיעים להבשלה.
כפועל יוצא, מטופלות תסמונת השחלות הפוליציסטיות נזקקות לעזרת שורה ארוכה של מומחי רפואה שונים – רופא ילדים, אנדוקרינולוג, גינקולוג, רופא פריון, דרמטולוג, פנימאי, קרדיולוג, אונקולוג ופסיכולוג. מטופלות אלה סובבות דרך קבע בין מרפאות, מעבדות ומכוני הדמייה.
כל אחד מתחומי מומחיות אלה “פותר” את התסמינים היחודיים באופן נקודתי מבלי להתייחס לתמונה הכללית ומבלי להציע פתרון כוללני לתסמונת השחלות הפוליציסטיות.

לגישה טיפולית כזאת ניתן השם – ‘טיפול סימפטומטי’, טיפול בסימפטומים ולא בגורם המחלה.
למרות שהתסמונת מוכרת מעל 100 שנים, הסיבה לתסמונת השחלות הפוליציסטיות אינה ברורה.
יש להודות כי הטיפולים הסימפטומטיים השונים יעילים באופן לא מבוטל. שיעור הצלחת הטיפולים עומד על 60-80%.
עם זאת, מקובל בקהילייה הרפואית שיצירת “טראומה מכוונת” במעטפת השחלות הפוליציסטיות או הפחתה של רקמת הליבה הן פרוצדורות שעשויות לתקן את ההפרעה הן מהבחינה הקלינית, הן מהבחינה המעבדתית והן בהפחתת הסיכונים העתידיים למחלות קשות. 
בעבר הרחוק, יצירת ה”טראומה מכוונת” בשחלות הצריכה התערבות ניתוחית נרחבת שטמנה בחובה סיכונים כירורגיים ואחרים. מסיבה זאת יוחדה ההתערבות הזאת רק לאותם מקרים של אי-פריון ממושך שלא הגיב לטיפולים אחרים. חשוב לציין כי שיעורי ההצלחה של ההתערבות הניתוחית לא נפלו משיעורי ההצלחה של הטיפולים השמרניים האחרים. בהבדל אחד – ההתערבות הניתוחית פותרת את כל קשת ההפרעות בניגוד לטיפולים האחרים הפותרים את התסמינים הנקודתיים בהם הם מטפלים.
כיום, הגישה הכירורגית עברה “מתיחת פנים” הודות לחדירת הגישה הלפרוסקופית לכל ענפי הכירורגיה. הקידמה הזאת לא פסחה גם על תחום הכירורגיה הגינקולוגית.
הגישה הלפרוסקופית מציעה כיום לנשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות פתרון יעיל, בטוח ובעל שיעור נמוך של סיבוכים ותופעות לוואי.
למרות זאת, הקהילייה הרפואית מתעקשת באופן לא מוסבר לייחד את ההתערבות הניתוחית רק לנשים עם הפרעות פריון ממושכות ועיקשות.
טכנית, הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ובמהלכו מבוצע חירור או קידוח של השחלות דו-צדדית. משך הניתוח כ-30 דקות והמטופלת משתחררת מאשפוז לאחר השגחה של כ-6 שעות. החזרה לחיים רגילים צפויה תוך ימים ספורים.
תוך חודש אחד או חודשיים המטופלת צפויה לחוות מחזורים סדירים, ביוץ ספונטני, הריונות ספונטניים ושיפור בכל התסמינים המאפיינים את תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
ד”ר לקסמן דב, מנהל תחום כירורגיה גינקולוגית מתקדמת במרפאת “מלנומה יוניט” הינו מנתח מנוסה ובעל מוניטין בכירורגיה לפרוסקופית. מאחוריו נסיון רב בטיפול בגישה ניתוחית בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. שיעור הצלחותיו מקביל לזה המקובל בכל המרכזים בעולם המיומנים בביצוע ניתוחים אלה.

 

רופאי המחלקה

מומחה ברפואת נשים ובכירורגיה גינקולוגית

צרו קשר באמצעות הטופס הבא

דילוג לתוכן